Φασκόμηλο

Salvia officinalis (Σάλβια η φαρμακευτική) και το συναντούμε σε όλη την Ελλάδα με διάφορες ονομασίες όπως Φασκομηλιά, Αλιφασκιά, Φάσκος, Ελελίφασκος.

Το Φασκόμηλο σαν στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό. Προκαλεί θερμότητα στο στομάχι, διευκολύνει την πέψη, αυξάνει τη διούρηση, επιταχύνει την κυκλοφορία, ασκεί σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και μετριάζει τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος, σαν αντισπασμωδικό και κατευναστικό φάρμακο.

Είναι το κλασικό ίαμα για φλεγμονές του στόματος, του λαιμού και των αμυγδαλών, αφού τα πτητικά έλαια του καταπραΰνουν τους βλεννογόνους αδένες . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά σε πλύσεις της στοματικής κοιλότητας για φλεγμονές της, στοματίτιδες ή ουλίτιδα . Είναι πολύτιμο άφυσο και χρησιμοποιείται στη δυσπεψία.
Όταν το λαμβάνουμε σε μικρές δόσεις είναι εφιδρωτικό και για αυτό το χρησιμοποιούμε κατά της βρογχίτιδας, γρίπης κ.λ.π. αν όμως το πάρουμε σε μεγαλύτερη δόση δρα ως αντιιδρωτικό και για αυτό το χρησιμοποιούμε κατά της νυχτερινής εφίδρωσης.
Το Φασκόμηλο διεγείρει τους μύες της μήτρας και πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης αντιγαλακταγωγό και μειώνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.